Hormoner utsöndras vid fysisk aktivitet – så påverkas du.

Lägg namnen serotonin, dopamin, noradrenalin och endorfin på minnet. De tre första tre viktiga signalsubstaner medan endorfin är ett hormon. När man är fysiskt aktiv frisätts ämnen vilket ger stor påverkan på vårt välmående. Och det fina är att effekterna kommer oavsett om man är vältränad eller om det är första gången man tränar.

Serotonin reglerar koncentrationsförmåga, impulskontroll, sömn. Det gör att man känner sig lugnare och mer avslappnade. Det resulterar även i en bättre sömn. 

Dopamin är kopplat till hjärnans belöningssystem och ger en upplevelse av eufori och lustkänsla. Det påverkar vakenhet, entusiams, uppmärksamhet, koncentration, motivation och glädje. Så lite som fyra minuters träning på hög intensitet gör att kroppen börjar frisätta en ökad dos av dopamin upptill 2 timmar efter passet.

Noradrenalin ökar vakenhetsgrad och ger entusiasm, optimism och höjer koncentrationsförmågan. Det är även bra för aptiten och reglering av sömn. Noradrenalin ökar mottagligheten för oxytocin i hjärnan. (Oxytocin är kroppens lugn och ro hormon). 

Endorfiner kan ibland även kallas kroppens egna morfin. Det dämpar smärta och ger känslor av välbehag, energi och lycka. Det minskar stress och stärker immunförsvaret. 

Kvälls- eller morgonens?
Utsöndringen av ämnena gör att man mår bra och ökar fokus och koncentration. Det är också därför man säger att det är bättre att köra ett träningspass på morgonen än på eftermiddagen eller kvällen. Att få ha med sig effekterna av ökad koncentration i skolan kan vara en nyckel för många elever.