Rörelseglädje – Alfabetet

Rörelseglädje med alfabetet!

Träna alfabetet med korsrörelser. Säg bokstaven högt och slå samtidigt på en kroppsdel. Utför rörelsen i kors. Starta med vänster hand på höger fot, fortsätt med höger hand på vänster fot. Ta på fot, fot, knä, knä, höft, höft och axel, axel och börja om på foten igen.

Har ni observerat att vi har markerat varannan bokstav med grön färg och varannan bokstav med rosa färg. Det är inte för att det är våra färger utan för att ge varje sida av kroppen en färg.

TEJP ÄR DET BÄSTA REDSKAP NÄR MAN SKA INFÖRA MER MOTORIK OCH RÖRELSE I VARDAGEN.

Att hjälpa barnet att hitta korsmönster kan ibland vara svårt men om vi sätter en grön tejpbit på vänster hand och gröna tejpbitar på höger sida av kroppen, fot, knä, höft och axel. Och på höger handen placeras en rosa/röd tejpbit och på vänster sida av kroppen, fot, knä, höft och axel blir markerade med rosa tejp, kan barnet färgkoda. Grön hand går till grön fot, rosa hand går till rosa fot osv.

Självklart erbjuder vi tejp till alla i gruppen, även de som kan korsa så att alla barn får samma förutsättningar och för att inget barn ska känna sig utpekad att de inte kan.

Studier visar att om vi använda rörelse under inlärning kan vi öka inlärningen. När vi använder flera sinnen för att uppfatta kunskapen tar hjärnan emot kunskapen från flera olika håll. I det här fallet täcker vi flera områden. Vi säger bokstaven (auditivt), vi rör oss (kinestetiska sinnet), vi ser bokstaven på filmen (visuellt).

Vill du ha en daglig fysisk aktivitet? Missa inte vår rörelsekalender. För 200kr får du en daglig fysisk aktivitet. Kalendern levereras i pappersform med digitala länkar till utmaningar och rörelseprogram. Finns både för förskola och skola.


Lär känna våra vänner. Klicken, Pricken och Droppen.

Tillsammans med Klicken med vänner tränar ni enkelt och roligt motorik och rörelse.