”Du har egna tuschpennor, använd inte mina!”
Just där i sex års åldern var det ett hårt slag när jag och min brorsa målade hemma i köket. Det var sant. Jag hade egna tuschpennor, det var bara det att spetsarna antingen var intryckta eller stod som solfjädrar och var omöjliga att måla med medans brorsans pennor hade fina raka spetsar!
—-
När jag började skolan tryckte hårt med pennan. Jag skrev ofta så hårt att det var svårt att sudda ut. Jag minns speciellt en gång. Jag gick i första klass och vi skulle fira FN-dagen. Vi fick varsin gubbe som vi skulle måla, klippa ut och skapa ett självporträtt av. Tillsammans skulle vi bilda en lång rad av självporträtt som höll varandra i händerna.
Jag målade ljust hår, en blå tröja och en röd kjol (trots att jag aldrig bar kjol). Färgerna syntes lång väg men jag tyckte att mitt porträtt var riktigt snygg. Tillsammans med klassens andra självporträtt hängdes de upp högst upp på väggen, längst bak i klassrummet. Där blev de hängandes till vi slutade tredje klass.
Jag var stolt!! Varje dag i tre års tid lyste min gubbe starkare än många andras!
Sara Wikander, Balanserade Barn
Psst… Min finmotorik blev snabbt bättre men ibland behöver man hjälp för att lyckas!
—-
Jag är inte ensam! I varje klass går barn som trycker hårt med pennan och behöver träna sin finmotorik lite mer än andra.
För att vi ska kunna rita och skriva utan att trycka hårt med penna och få ont i handen är det nödvändigt att god kontroll över fingrarna. Genom att träna kroppens finmotorik skapar man förutsättningar för barnen att lyckas!
Att utföra små rörelser på ett korrekt sätt kräver nämligen mycket energi och när det blir svårt tröttnar barnen på uppgiften. Ett tips kan vara att skapa olika stationer eller enkla övningar där barnen får öva finmotorik utan prestation!
Genom att knäppa knappar, plocka med små pärlor, rita, klippa, vika, måla, sy och göra fingerövningar kan vi öva finmotoriken.
Vill du veta mer om hur du kan lyfta barnets motorik?
När barnen har befäst sina grundrörelser är det lättare att leka, lättare att vara med i gemenskap, lättare att kontrollera kroppen. Det gör att de vågar mer och får både bättre självkänsla och självförtroende. Det blir lättare att sitta på en stol, koncentrera sig och perception blir bättre. Det blir t o m lättare att lära sig nya saker. Läs mer