Skapa en läslinjal

Böcker är en resa i fantasin! Skapa en läslinjal.

Att läsa kan vara underbart! Att hitta en bok som man inte vill släppa och som längtar efter att läsa är fantastiskt både som barn och vuxna. Men för vissa kan också vara otroligt svårt att lära sig läsa. Det kan bli kämpigt både hemma och i skolan. Har du ett barn som har svårigheter att knäcka ”läskoden” i din omgivning? Testa om en läslinjal kan hjälpa!

En läslinjal är ett material som innebär att man läser inom ett begränsat synfält. Den kan göra att det är lättare att hålla sig på raden. Ibland kan barnet ha svagare ögonmotorik vilket gör att ögonen ”går” fortare än vad hjärnan hinner uppfatta eller läsa texten. Svag ögonmotorik kan också innebära att ögonen har svårt att följa en rak linje och istället har en lätt hängande blick. Det gör att man kan har svårt att hålla sig på raden.   

Läslinjaler kan se olika ut men ofta är läsfältet markerat med en annan färg eftersom kontrasten mellan svart och vitt kan bli stor och göra det svårare att läsa. Markerar man texten med en annan färg så som man gör när man stryker över text med en överstrykningspenna kan det vara lättare att läsa. Synskadades Riksförbund rekommenderar att man läser genom gul färg men att låta barnen själv välja vilken färg de vill läsa genom brukar vara det bästa. 

En läslinjal kostar ca 100kr men du kan med enkla medel skapa egna läslinjaler. Du behöver en lamineringsmaskin, lamineringsfickor och färgade plastfickor. 

Korta rörelsepauser kan göra oss både fysiskt och psykiskt starkare. Testa våra Energizer

Så här gör du din läslinjal

Vi presenterar två olika varianter. Till den som ramar in orden finns ett kopieringsmaterial. Klicka på länken för att skriva ut det.

Skriv ut och klipp ut kopierings-
underlaget
Skär ut den vita markeringen i läslinjalen
Välj en färgad plastficka.
Placera den färgade plastfickan inuti linjalen
Laminera linjalen

Pulskul med Klicken med vänner är ett kul material för den som vill inspirera till mer puls bland våra yngsta. Beställ det redan idag. 99 kr.

Läslinjal 2

Välj en färgad plastficka.
Klipp remsor i 1 x 15 cm
Lägg remsorna i en lamineringsficka och laminera.