Står du upp när du fattar viktiga beslut?

Står du upp när du fattar viktiga beslut?

Vad gör du när någon som du anser är ”viktig” ringer? Chefen, en läkaren, en blivande arbetsgivare eller någon annan som du känner att du måste vara extra allert när du pratar med. Ligger du kvar i soffan där du precis låg eller sitter du skönt i fåtöljen som du kanske sitter i? 

Visst är det så att du plötsligt ställer dig upp? Kanske går du till och med runt lite på platsen som du befinner dig. Eller vad gör du? 

TÄNK EFTER!
Hur kan vi koppla detta till barn i olika lärmiljöer? Hade ni vågat testa att ha lektioner där de barn som vill kan stå upp eller lektioner där barnen kan röra sig samtidigt?

För visst händer det något när vi står upp. Vi mer allert. Hjärnan får ett ökat blodflöde vilket kan skapa mer energi vilket som i sin tur är bra eftersom hjärnan är ett energislukande organ. Det gör att vi kan bli mer effektiva, mer fokuserade och ökar vår inlärning. 

Vissa studier menar vi kan öka vår inlärning med 10 procent bara genom att vi står upp. Andra studier menar vi kan fylla på med ytterligare några procent om vi rör oss samtidigt som vi lär oss. 

Så frågan är bara, vågar vi ändra eller kanske fortsätta låta barnen ha inslag där de kan välja att stå upp eller röra sig under några lektioner?

Visste du att forskning som utförts av forskare vid New Mexico Highlands University visar att när vi står, går eller springer sänder vi tryckvågor genom blodkärl som ökar hjärnans blodflöde och förbättra hjärnfunktionen.

Löpningen är som att pumpa blod in i hjärnan visade studie. Forskarna kunde visa att varje gång foten slog i marken, sändes en tryckvåg genom artärerna som ökade blodtillförseln till hjärnan. De såg att löpning skickade en rejäl stöt med blod, men även de lätta fotnedslagen vid promenader eller vid stilla stående ökade blodflödet.

Blodflödet i hjärnan är dynamiskt och beror både på aortatryck och stötvågen från fötterna, skriver forskarna.

Vill ni få mer inspiration till mer fysisk aktivitet, motorik & rörelse?

Vi erbjuder 3-timmars föreläsningar för att skapa bra strukturer för mer Brain breaks och fysisk aktivitet i förskola och skola. 70% av föreläsningen är praktisk! https://balanseradebarn.se/forelasning/